Twee doden bij aanslag in Londen, dader door politie gedood

0
331

Natiijada sawirka nos.nl logo

Bij een aanslag in het centrum van Londen heeft een man op een onbekend aantal mensen ingestoken. Volgens de BBC zijn daarbij twee doden gevallen. Hoeveel andere gewonden er zijn, is niet duidelijk. De verdachte is doodgeschoten door de politie.

De politie behandelt de zaak als een terroristische daad, hoewel het motief van de verdachte onduidelijk is. Hij droeg een nep-bomvest, maakte de politie vanmiddag bekend. Voorlopig blijft de London Bridge gesloten en zullen er extra agenten patrouilleren in de stad.

Over de identiteit van de verdachte is nog niets bekendgemaakt, maar de politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde.

De Britse premier Johnson bedankt op Twitter de hulpdiensten en de burgers die de aanslagpleger overmeesterden. Hij schrijft dat hij meeleeft met de slachtoffers en hun families.

‘Adembenemend heldhaftig’

Ook de Londense burgemeester Khan heeft in een verklaring zijn medeleven betuigd en de hulpdiensten geprezen. “Dank aan onze dappere hulpdiensten die hebben gereageerd op de verschrikkelijke aanslag van vandaag. Dagelijks zetten zij hun leven op het spel om ons veilig te houden.”

Khan noemt de burgers die de aanslagpleger overmeesterden “adembenemend heldhaftig”. Hij benadrukt dat zij op dat moment nog niet wisten dat de bomgordel van de man nep was. “Zij waagden hun leven om anderen te redden.” Ook zegt Khan dat de Britten zij aan zij blijven staan en zich niet uiteen laten drijven door terreur.

Op 3 juni 2017 was er ook een aanslag op de London Bridge. Toen reden drie terroristen met een bestelbusje in op voetgangers. Daarbij kwamen acht mensen om het leven en raakten 48 mensen gewond. De daders werden ook toen doodgeschoten door de politie.