Italië breidt vergaande maatregelen tegen corona uit naar hele land

0
2048

Het kabinet adviseert alle Nederlanders dringend om geen handen meer te schudden om verspreiding van het virus te voorkomen. “Inwoners van Noord-Brabant, waar de meeste besmettingen zijn, worden opgeroepen om waar mogelijk thuis te werken. Lees hier meer over de nieuwe adviezen van het kabinet.

Het aantal besmettingen in Nederland staat nu op 321. Van 90 patiënten wordt nog onderzoek gedaan naar de bron.

Wereldwijd kelderden aandelenbeurzen door onder meer de coronacrisis. In Amsterdam sloot de AEX 7,7 procent lager.

Op deze kaart houden we de besmettingen verspreid door Nederland bij. Bekijk ook onze mondiale coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de collectie. In dit verhaal lees je waarom er meer aandacht is voor corona dan voor griep.

Dit is echt gigantisch’
Correspondent Mustafa Marghadi volgde de persconferentie van premier Conte vanuit Milaan, waar de strengere maatregelen al langer gelden. Hij zag de afgelopen dagen steeds meer controles, onder meer bij stations. “Mensen krijgen de vraag wat ze aan het doen zijn. Dat zal nu wel in heel Italië gaan gebeuren. Dit is echt gigantisch, het hele land ligt op z’n gat.”

40 MINUTEN GELEDEN
Reisbeperkingen voor heel Italië
Italië voert in het hele land reisbeperkingen in, heeft premier Conte bekendgemaakt. Concreet betekent het dat mensen wel op pad mogen voor hun werk, maar verder alleen als het strikt noodzakelijk is. De maatregelen gaan morgen in. Tot nu golden de beperkingen alleen voor het noorden van het land, dat het zwaarst getroffen is door het coronavirus.

Ook worden alle sportevenementen opgeschort, waaronder voetbalwedstrijden. Treinen en bussen blijven wel rijden. Scholen en universiteiten in Italië waren al gesloten, maar die maatregel is verlengd tot en met 3 april.

In de nacht van zaterdag op zondag maakte Conte bekend dat 16 miljoen inwoners in het noorden van het land de regio niet zonder goede reden mochten verlaten. Naar aanleiding daarvan werd het Nederlandse reisadvies voor grote delen van Noord-Italië aangescherpt.

Het aantal besmettingen in Italië is opgelopen naar 9172. Er zijn 463 patiënten overleden. Italië is het zwaarst getroffen land buiten China.

Autoraam omlaag voor coronatest
Om huisartsen en ziekenhuizen te ontlasten is in het Duitse Nürtingen, bij Stuttgart, een ‘drive-in-testcentrum’ geopend.

Slechtste dag op Wall Street sinds 2008
Ook de aandelenbeurzen in New York zijn met zware verliezen gesloten. Net als in Europa en Azië reageerden beleggers op Wall Street op de dalende olieprijs nadat Saudi-Arabië de prijzen had verlaagd en aankondigde de productie op te schroeven. Ook is er angst voor ontwikkelingen rond het coronavirus.

De Dow Jonesindex eindigde met een verlies van 7,8 procent, de S&P 500 sloot 7,6 procent lager en techbeurs Nasdaq verloor 7,3 procent. Dat zijn de grootste dalingen sinds de financiële crisis in 2008.

Vanwege de grote koersverliezen werd de beurshandel kort na opening automatisch een kwartier stilgelegd, om de markt wat te laten afkoelen. Ook dat was voor het eerst sinds 2008.

ÉÉN UUR GELEDEN
Besmettingsbron 90 patiënten onbekend, hoe zit dat?
In Nederland is nu bij 321 mensen het coronavirus vastgesteld, maakte het RIVM bekend. Van 90 van hen is nog niet duidelijk hoe ze besmet zijn geraakt. Dat wordt wel onderzocht, maar er is nog geen uitsluitsel over.

Dat komt met name omdat het veel tijd kost om de bron te achterhalen, vertelde viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC in Rotterdam in Nieuws en Co. “Het gaat om mensen die net positief zijn getest. Pas dan kan de GGD naar hen toe en vragen waar ze precies zijn geweest. Je loopt per definitie achter.”

“De besmettingsbron wordt de komende dagen pas duidelijk. Naarmate de aantallen groter worden is het werk van de GGD lastiger, want het kost een hoop tijd.”

2 UUR GELEDEN
Kerkgangers in Washington
In Washington krijgen honderden kerkgangers het verzoek om zelf in quarantaine te gaan. Aanleiding is de besmetting van een leider van hun kerk, de Christ Church Georgetown.

De burgemeester vraagt iedereen die eind februari of begin maart in de kerk was om twee weken in quarantaine te gaan.

De besmette leider is het eerste vastgestelde coronageval in de hoofdstad van de VS. In heel Amerika zijn nu zo’n 600 besmettingen vastgesteld, maar het zijn er waarschijnlijk veel meer, zegt correspondent Arjen van der Horst:

Verkoop iPhones in China gekelderd
In China zijn vorige maand ruim 60 procent minder iPhones verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt persbureau Reuters op basis van Chinese overheidscijfers. In februari 2019 werden nog 1,27 miljoen Apple-telefoons verkocht, nu zijn dat er 494.000. Het bedrijf gaf vorige maand een omzetwaarschuwing af

De problemen beperken zich niet alleen tot Apple. De totale verkoop van mobiele telefoons in China daalde in februari met 55 procent ten opzichte van 2019.

2 UUR GELEDEN
‘Ik was heel ziek’, vertelt coronapatiënt uit Brabant
Een paar dagen nadat hij carnaval had gevierd, kreeg een man uit Brabant griepklachten en een “nare, droge hoest”. Zijn vrouw dacht meteen aan het coronavirus, maar omdat hij niet in een risicogebied was geweest, werd hij niet getest.

Hij doet zijn verhaal aan de NOS vanuit een isolatiekamer van het Amphia Ziekenhuis in Breda: