Uitkeringsinstantie UWV uitgebreid onderzocht na WW-fraude Polen

51
3413

Image result for nos.nl logo

October, 11, 2018 (RBB NEWS) – Bij uitkeringsinstantie UWV gaan meerdere onderzoeken plaatsvinden naar aanleiding van de berichtgeving van Nieuwsuur over grootschalige fraude door Poolse werknemers. Dat heeft minister Koolmees van Sociale Zaken toegezegd aan een uiterst kritische Tweede Kamer.

“Er komt meer persoonlijk contact met de uitkeringsaanvragers, eventueel met een tolk. Er komt meer controle op tussenpersonen zoals uitzendbureaus. En er wordt gecontroleerd of de uitkeringsaanvrager zijn werkloosheid niet zelf heeft veroorzaakt”, zegde de minister toe aan de Kamerleden.

Verdachte gegevens

Maandag start het UWV een groot ‘big data-onderzoek’, zoals Koolmees het noemt, naar verdachte gegevens in het systeem. Bijvoorbeeld mensen die voortdurend zes maanden werken en dan weer voor drie maanden een uitkering aanvragen.

Koolmees: “Maar ik wil ook begrip voor de 18.000 UWV-medewerkers die elke dag bezig zijn met het op tijd verstrekken van uitkeringen aan mensen voor wie ze bedoeld zijn, die de pech hebben buiten hun schuld even geen werk te hebben.”

De minister geeft een voorbeeld, 1

Om aan te geven hoe moeilijk de praktijk van een UWV-medewerker kan zijn, geeft minister Koolmees een paar voorbeelden. Een buurvrouw weet dat degene die naast haar woont een WW-uitkering heeft, maar hij gaat toch elke dag naar zijn werk. Ze doet een melding. Het UWV voert een controle uit, en het blijkt om goedgekeurd vrijwilligerswerk te gaan. Het UWV mag de buurvrouw om privacyredenen niet informeren. De week daarop doet ze weer een fraudemelding.

Vreemde ogen

De kwaliteit van het zelf aangelegde adressenbestand wordt onderzocht en op termijn gaat het UWV mogelijk werken met de Basisregistratie Personen, waar allerlei overheden al mee werken. Dit om te voorkomen dat er opnieuw 61 mensen vanuit één adres een WW-uitkering aanvragen.

De organisatie van het UWV zelf wordt ook onderzocht op het risico van misbruik door WW-aanvragers. “Vreemde ogen gaan daar naar kijken”, zegt de minister.

Met andere woorden, mensen van buiten gaan naar de werkwijze van de organisatie kijken en op zoek naar zwakke plekken, legt de minister uit:

De minister geeft een voorbeeld, 2

De fraude-opsporing van het UWV is niet helemaal zonder effect, zegt minister Koolmees. In totaal werd over de periode van 2011 tot 2017 voor 370 miljoen euro aan fraude en onterechte uitkeringen opgespoord. Tot nu toe is daar 76 procent van teruggevorderd. Dat kan nog oplopen, omdat het UWV tot tien jaar na de fout of fraude geld mag terugvragen.

Wanbeleid?

Ook komt er een extern onderzoek naar de bedrijfscultuur, omdat medewerkers hebben aangegeven vermoedelijke fraudegevallen niet te durven melden. De effectiviteit van de interne onafhankelijke onderzoeksdienst van het UWV wordt ook onderzocht. Net als de communicatie tussen het UWV en het ministerie.

“Ik neem afstand van de kwalificatie wanbeleid”, zegt Koolmees. “Er is gecontroleerd, er zijn duizenden uitkeringen stopgezet en zestien onderzoeken naar arbeidsmigratie gedaan.”

Dat er de afgelopen jaren fors is bezuinigd op het UWV heeft niet echt geholpen, zegt hij. “Dat terwijl er een dubbele instroom was aan uitkeringen.” Het aantal aanvragen voor een WW-uitkering is verdubbeld naar 1,5 miljoen per jaar.

In januari komt Koolmees met een eerste tussenstand van alle onderzoeken. Een meerderheid van de Tweede Kamer wacht dit af en wil dus niet zelf meteen een parlementair onderzoek starten.

51 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here